Mercy Orphanage
30okt/11Off

Sommeren med barna

Etter tre måneder i Tamale, har jeg endelig kommet hjem til hverdagen. Det var lærerikt å være tilbake på barnehjemmet, og ikke minst utrolig kjekt å se barna igjen.  Jeg skal forsøke å gi en liten oppdatering fra tiden med barna, samtidig som jeg skal dele noen bilder med dere.

Photobucket

Glade barn

Besøk og helseforsikringer

Ved jevne mellomrom dukket det opp mennesker fra forskjellige organisasjoner som ønsket å gjøre en liten innsats for barna. Blant annet fikk barna undersøkt synet av frivillige fra organisasjonen Unite for Sight. Det kom også frivillige leger som ga dem en legesjekk. De lærte Silas og Sanatu om hvordan de skulle behandle sår med infeksjoner og andre små helseplager som barna fra tid til annen har problemer med.

Photobucket

Wahabu har fått solbriller fra Unite for Sight

Barna har helseforsikring og Silas er flink å ta dem med til lege med en gang det er noe er i veien med en av dem. Mens jeg var der fikk vi også fornyet disse helseforsikringene. Forsikringene er rimelige, og reduserer kostnadene betraktelig på legebesøk og medisiner.

Photobucket

Silas med donerte medisiner, salver og plaster

Photobucket

Debby får helsesjekk

Ansatte

Naomy er ansatt på barnehjemmet og har gjort en flott innsats for barna de siste årene. For øyeblikket er hun ute i permisjon da hun nettopp har født en liten gutt. I sommer ble det derfor ansatt en annen kvinne med navn Amama. Hun skal hjelpe Sanatu med de daglige arbeidsoppgavene. Amama er også svært arbeidsom og har en fin væremåte med barna.

Amama har med seg sin sønn på jobb, som er to år gammel. Dette har vist seg å være veldig bra for Joshua, som er den eneste som ennå ikke går på skolen. Det synes å være veldig bra for ham å ha en på sin egen alder som han kan sosialisere seg litt med.

Department of Social Welfare

I Ghana er det Dept. of Social Welfare som har ansvar for barnehjemmene. Det finnes statlige barnehjem og private barnehjem, som Mercy Children’s Home. Departementet har regler for hvordan barnehjem skal drives, og kommer med jevne mellomrom til barnehjemmene og ser at retningslinjene følges.

I sommer kom de til hjemmet og intervjuet alle barna. Det skal gjøres en omfattende kontroll av alle barnehjemmene i løpet av de neste månedene. Dette er et godt tiltak og departementet ønsker å hjelpe på de områder hvor barnehjemmet kan drives på en bedre måte, og gi råd dersom det er et barn som trenger ekstra oppfølging.

Jeg spurte litt om regelverket som barnehjem skal følge, og har også fått en e-post adresse til en av de ansatte. Da kan vi ta kontakt med departementet direkte dersom vi har spørsmål.

Photobucket

Vida og Dalila

Skilt

Det er flere som ønsker å hjelpe et barnehjem som Mercy, både ghanesere og mennesker fra andre deler av verden. Det jeg imidlertid opplevde var at når jeg snakket om barnehjemmet var det få som visste om det, og enda færre som visste hvor det lå. Silas har lenge ønsket å gjøre noe med dette. Derfor fikk vi laget veiskilt, et blir satt langs veien, og et rett utenfor barnehjemmet. Det er veldig vanlig å ha skilt til barnehjem og andre organisasjoner i Ghana, og mange har rådet oss om å få satt opp skilt. Tillatelse til å sette opp skiltet er under arbeid, snart vil nok dette være ordnet.

Photobucket

Nye skilt klare til å settes opp

Husjakt

En av de store oppgavene mens jeg var i Ghana, var å finne ut mer om huskjøp og husbygging. Dette da vi lenge har hatt som et mål og en drøm å kunne enten kjøpe eller bygge et hus. Det å finne hus til salgs viste seg å være en utfordring i Tamale, da de fleste blir værende i husene sine, som deretter går i arv. Det som er til salgs er gjerne også kostbare.

Vi fant et hus til salgs i nærheten av der barnehjemmet er nå. Det var ikke ferdigbygget, men beliggenheten var veldig bra. Alle var veldig positivt innstilt til dette huset og vi trodde det perfekte kjøp var funnet. Da jeg tok med byggingeniører for å gi en vurdering av tomt og hus, var tilbakemeldingen dessverre lite oppløftende. Det var mye som ikke var bra med bygget og området. Jakten måtte derfor fortsettes.

I løpet av tiden i Ghana fikk vi sett mange hus og tomter. Vi har også fått litt estimater på hva det vil koste å bygge hus. Det er ikke slik at vi har kommet til en endelig konklusjon på hva som er best å gjøre, men vi vet langt mer om markedet og mulighetene våre. Å bygge eller å kjøpe er en stor investering og det kreves dermed at vi tar oss god tid, og bruker den informasjonen vi har nå og ser hva vi kan gjøre.

Vi har forresten kommet i kontakt med en familie i Tyskland som har vært på barnehjemmet i Ghana. Disse har startet en organisasjon med fokus på å samle inn midler som skal brukes på å skaffe barnehjemmet et eget hus. Dette er gledelige nyheter for oss, med flere som ønsker å hjelpe barnehjemmet står vi sterkere.

Det blir spennende å se hva vi kan få til, med litt tålmodighet og godt samarbeid.

Photobucket

Fadila

Sosiale aktiviteter

Mye tid gikk med til å arbeide med Silas, men jeg hadde også mulighet til å tilbringe litt tid med barna.

Med hjelp fra de frivillige som jobbet på barnehjemmet i sommer, fikk de eldste barna vært med til bassenget. Det var tydelig at det var noe de satt stor pris på, da de hadde store smil om munnen i lang tid både før og etter.

Photobucket

Francis er en god svømmer

Photobucket

Rebecca koser seg med juice og brød etter en svømmetur

Det ble også tid til noen festmåltider, der pølser og spagetti stod øverst på ønskelisten til de fleste barna. De eldste hjalp til med å lage i stand, og det ble grillspyd med noen solide pølser og forskjellige grønnsaker på. Sammen med Sanatu og de eldste barna ble det også bakt brød og laget pannekaker ved noen anledninger, til stor glede for alle.

Photobucket

Sanatu steker pannekaker

Photobucket

Dalila koser seg med spagetti

Photobucket

Fuseini er like entusiastisk som Dalila

Dyrehold

På barnehjemmet har de nå høns og kaniner. Dyrene blir avlet og kan senere være en god måte supplere husholdningen. Barna lærer hvordan de skal ta vare på dyr og spesielt Richmond er veldig flink til å sørge for at dyrene har det bra. Ellers ble det kjøpt syv sauer for en tid tilbake. Disse er i landsbyen Silas kommer fra slik at de kan gå fritt på dagtid for å gresse. Faren til Silas sørger for at de holder seg samlet og tar dem inn på kveldene. Sauene har doblet i antall og synes å ha vært en god investering. Til jul skal en slaktes slik at barna får en skikkelig julemiddag.

Photobucket

Richmond rengjør hos kaninene

Besøk på skoler

Barna går på to forskjellige skoler, de eldste går på Miracle School og de yngste på Ashab Academy. Jeg besøkte begge skolene og hilste på lærerne og klassene til alle barna. Jeg fikk et godt inntrykk av lærerne og barna synes å ha det bra der.

Photobucket

Mariam på skolebenken

Photobucket

Mathias

På ettermiddagene hjalp jeg innimellom barna med leksene deres. Det er klart at noen ikke er like interessert, men det er flott å se at noen av de som har slitt tidligere, som Francis på 16 år, virkelig gjør en innsats nå. Silas er også flink å belønne dem når de gjør det bra, og han bruker ofte kvelden på å spørre hva de har lært på skolen den dagen.

Photobucket

Francis og Wunpini

Photobucket

Barna fargelegger etter leksene er unnagjort

Jeg er fortsatt imponert over det arbeidet Silas og Sanatu legger ned. Det reflekterer seg i barnas gode humør og hengivenhet. Barna virker trygge på seg selv og omgivelsene sine. Selv om det var trist å reise fra dem, kunne jeg gjøre dette med god samvittighet da jeg vet at de har det bra.

Photobucket

Sadik

Tusen takk til alle som støtter barnehjemmet. Håper det gleder dere å lese om hvor godt barna har det, og at bidragene virkelig gjør uvurderlig nytte.

-Malin

Kategoriset under: Uncategorized Comments Off
26okt/11Off

Nytt hus!

I 2009 så vi oss nødt til å ta beslutningen om at Silas, Sanatu og alle barna måtte flytte til et mindre hus, for å kunne sikre at vi kunne ha råd til å betale husleie for ett helt år frem i tid (og for månedene som ikke hadde blitt betalt i huset de bodde i på daværende tidspunkt). Dette huset har til nå fungert greit som "tak over hodet", men med lite fellesareal, kun ett toalett og inget solid gjerde rundt huset har vi alle ønsket å finne et bedre sted til alle dersom økonomien skulle tillate dette.

Da Malin var i Tamale (innlegg om dette kommer snart! Vi beklager at ting går sakte!) var hun og Silas rundt og undersøkte muligheter for å kjøpe et hus, da en familie i Tyskland, og Eline i Belgia jobber for å samle inn nok penger til huskjøp. Men vi innså at det trengs noen år til med innsamlingsaksjoner dersom det skal kjøpes et hus i god stand.

Nå som regntiden har slått inn for fullt i Tamale er det blitt problemer med oversvømmelse på gårdsplassen, og det har begynt å renne vann inn i huset. Så de er blitt nødt til å flytte ut av huset de bor i nå og leie et annet, og vi har hatt flaks! Vi fant nemlig et hus som var til og med større enn hva håpet på, men til litt lavere pris enn det som nå er standarden for hus på denne størrelsen.

Silas beskriver huset slik:

The house is five (5) bedrooms house, with big hall, 3 toilets, kitchen, 3 baths, garage, with strong fence wall, big compound where children can play football, ceiling funs, tiles everywhere, with trees in the compound, wardrobes in all the rooms where we can keep the children clothings.

Bilder kommer etterhvert!

Dette betyr at vi får dobbelt så høye utgifter med henhold til husleie de neste årene. Men ekstra plass innebærer at frivillige kan bo på hjemmet, noe som vil bidra med en liten inntekt i måneden, da de betaler for kost og losji gjennom selskapet de reiser med. Utover det er vi nå avhengig av deres støtte mer enn før, og takker så enormt for den innsatsen dere gjør hver måned ved å gi til hjemmet!

Kategoriset under: Uncategorized Comments Off
   

Siste innlegg

Nyhetskalender

oktober 2011
M T O T F L S
« jul   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv

Meta